Vi utför det mesta inom beskärning för välväxande trädgårdar i Stockholm

Beskärning är ett sätt att underhålla, sköta och forma buskar, häckar och träd i en trädgård. Det finns flera olika metoder för beskärning beroende på vad man vill åstadkomma. Läs mer om metoder i nästa stycke.

Beskärningar syftar till att på olika sätt försöka ”styra” växtutvecklingen på ett sätt som är gynnsamt utefter den aktuella målsättningen med växtligheten.

Beskärning av grenar med handsekatör

Två Smålänningar AB är ett trädgårdsföretag i Stockholm som erbjuder det mesta inom skötsel av mark och trädgård. Vi hjälper till med beskärning, gräsklippning, häckklippning och mycket annat som håller trädgården välskött och funktionell.

Metoder för att beskära buskar och häckar

Häckklippning

Nyklippt häck

Häckväxter klipps 1-2 gånger per år, normalt under för- och sensommar. Med häckklippning avses klippning av det senaste årets tillväxt. Mer radikala beskärningar, tex att ta ned en häckväxt rejält på höjden eller klippa ned den helt och låta den börja om på nytt ingår inte i begreppet häckklippning.

I samband med häckklippning klipps slyskott i häcken bort. I den mån det är möjligt klipps häcken i en svag konform med bredaste delen nertill och smalaste delen upptill. Syftet med konformen är att hela häcken skall få maximalt med solljus och därmed en god tillväxt.

Underhållsbeskärning

För att hålla buskar vitala och blomrika utförs underhållsbeskärning. Risiga grenar, grenar som blommar dåligt samt grenar som vuxit på ett onaturligt sätt för buskens övriga form tas bort. På så sätt blir det plats för nya, vitalare grenar.

Uppbyggnadsbeskärning

Unga buskar och föryngringsbeskurna buskar beskärs för att få en önskad form. Denna beskärning görs för att få täta häckar och för att forma buskar. I fallet med häckar så klipper man tillbaka häcken för att den ska slå fler skott och bli tätare.

Fribeskärning

Detta innebär att vi tar bort utstickande grenar från klippta häckar respektive grenar i buskage som hänger ut på gångbanor, utfarter, framför entrédörrar, skymmer fönster och bilar.

Fribeskärning av buskage

Utrymmesbeskärning

Man beskär växtlighet som ligger emot byggnader, skymmer vägskyltar och växer ut över parkeringar. Det är lämpligt att ha en luftspalt mellan husfasad och växtlighet. Fördelarna är att skadedjur inte trivs i öppen terräng och att fasaden mår bra av att ha en luftspalt mot växtligheten.

Föryngringsbeskärning

Buskar som inte blivit underhållsbeskurna på länge kan få nytt liv genom total nedskärning. Beskärningen utförs normalt under vårvintern och ofta blommar de nya grenskotten redan under sommaren samma år.

Gallring

Äldre buskar som inte blivit beskurna på länge och vildvuxna, höga buskar kan gallras. Man skär ner äldre grenar och glesar ur busken så att nya grenar kan växa upp i den befintliga busken. Normalt gallrar man bort cirka en tredjedel av busken och återkommer sedan året därpå och fortsätter gallringen. Fördelen mot en föryngringsbeskärning är att busken inte försvinner helt och hållet. Detta är särskilt populärt runt uteplatser i markplan och i bersåer.

Lämplig årstid för beskärning av buskar och häckar

Vårvintern är en bra period att beskära de allra flesta buskar och häckar. Många sorter är lövfria och vi har mycket goda förutsättningar att komma åt och se hur vi skall beskära på bästa sätt.

Pris för beskärning av buskar och häckar

Vårt timpris är 530 kr. För det mesta lämnar vi ett fast pris så att ni vet i förväg vad det kommer att kosta. Vill du beskära själv och låta oss hämta riset? Det ordnar vi, pris per kubikmeter hämtat ris är 450 kr, arbetstid 530 kr per timme tillkommer.

Höjder på buskar, häckar och träd i anslutning till trafik, trottoar och korsning enligt Sveriges Kommuner och Regioner

Som fastighetsägare skall du se till att din tomt hålls i gott skick så att risken för olyckor minimeras. Här är några enkla åtgärder för att förhindra olyckor:

  • Gångbana fri höjd uppåt – minst 250 cm
  • Cykelbana fri höjd uppåt – minst 320 cm
  • Körbana för bil och lastbil fri höjd uppåt – minst 460 cm
  • Vid utfart bör inte häcken vara högre än 80 cm från utfart och 2,5 meter åt varje håll.
  • Vid korsning bör inte häcken vara högre än 80 cm från korsning och 10 meter åt varje håll.

Länkar till mer information

FAQ

Vad är underhållsbeskärning?

Prydnadsbuskar behöver i regel underhållsbeskäras för att hålla sig vitala med vacker blomning och för att få ett fint och luftigt växtsätt.Underhållsbeskärning betyder att man tar bort döda, sjuka samt skadade grenar.

Man gallrar även bort de äldsta grenarna i busken för att skapa en successiv föryngring och för att skapa en luftigare buske. Man tar även bort grenar som korsar varandra samt som skaver mot varandra.

När man underhållsbeskär buskar är det alltid eftersträvansvärt att försöka behålla buskens egna karaktär och naturliga växtsätt.


När ska man Underhållsbeskära?

Vilken tid på året är det då bäst att beskära buskar?

Vissa buskar som blommar tidigt på våren kan man vänta med att beskära till efter blomningen, till exempel forsythia, rhododendron och magnolia.

Andra buskar passar det bättre att utföra underhållsbeskärningen under vår eller vårvinter. Exempelvis häggmispel, schersmin, tok och lagerhägg.


Vad är föryngringsbeskärning?

Ibland står man inför buskar som har blivit risiga, helt kala nertill och alldeles för stora. Då kan man fundera på om en föryngringsbeskärning kanske vore det bästa sättet att förnya busken och ge den ett nytt liv. Metoden går ut på att man antingen klipper ner alla grenar till marknivå eller att alla grenar sågas ned till 5-30 cm ovan mark.


När ska man föryngringsbeskära?

Föryngringsbeskärning görs oftast på vårvintern och uppföljande beskärning är viktig för att få ett vackert resultat. Dessutom bör man både vattna och gödsla kommande vår och sommar för att ge busken så bra förutsättningar som möjligt att återhämta sig.


Vad är rosbeskärning?

Beskärning av rosor utförs årligen för att få en vacker blomning samt ett fint växtsätt. Det är även bra att inte ha alltför täta buskar då fukten ökar risken för bladsjukdomar som rosrost och mjöldagg.


När klipper man rosor?

Rabattrosor beskär vi när björken har ‘musöron’, buskrosor är något tåligare och de kan beskäras tidigare under våren. På sommaren bör man klippa bort överblommade blommor för att rosen ska blomma mer senare på sommaren.


Hur klipper man rosor?

Rosor beskärs på lite olika sätt beroende på sort. Här är några av de vanligaste sorterna som vi beskär:

Vresrosor: Gamla grenar tas bort från plantans centrum. Om man har ett risigt buskage av vresros går det bra att föryngringsbeskära på våren.

Buskrosor: Alla döda och skadade grenar tas bort. Äldre grenar som är risiga och som har slutat blomma klipps nere vid markytan. Man bör även korta in långa fjoårsskott, maximalt en tredjedel och gärna på olika höjder.

Rabattrosor: Dessa rosor blommar på årsskottet och beskärs hårdare än buskrosorna. Man klipper bort döda, sjuka och skadade grenar. Sedan skär man ner alla granarna till 10-20 cm ovan marken, alltid ovanför ett öga (knopp).Klätterrosor: Engångsblommande klätterrosor får inte beskäras för hårt. I så fall klipper man bort årets blomning. Ta bort gamla, frusna eller skadade grenar och klipp in sidogrenarna (där årets blommor bildas) om den blivit för tät. De som remonterar kan beskäras hårdare och det är bra om man tar bort en eller ett par äldre grenar vid basen varje år.


Beskärning i Stockholm

Vi bedriver vår verksamhet i Stockholmsområdet genom filialer. Varje filial förfogar över sin egen personalstyrka och maskinpark.

Genom vårt organisationssätt och genom självständiga skötselteam har vi kapacitet att åta oss skötseluppdrag som inkluderar beskärning i hela Stockholm.

Vi utför beskärningar vid allt från små trädgårdar i Stockholms innerstad till stora trädgårdar tillhörande stora fastigheter.


Vill du veta mer om beskärning eller något annat inom skötsel av trädgårdar?

Kontakta oss via e-post: info@tvasmalanningar.se, via telefon: 08-665 65 05 eller genom att använda kontaktformuläret nedan.

Välkommen!

25 års erfarenhet av trädgårdsskötsel åt bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag.

Skötselavtal anpassade efter era behov. Sommarskötsel, vinterskötsel eller året runt.

Schemalagd skötsel med digital rapportering och uppföljning. Löpande efterkontroll.

✓ Markskötsel i Stockholm

Vi utför trädgårdsskötsel, markskötsel och snöröjning i hela Stockholmsområdet.

Vi erbjuder skräddarsydda skötselavtal för funktionella och estetiskt tilltalande utemiljöer i Stockholmsområdet.